Πόρνες, μπαρ με στριπτίζ, «βαρκόσπιτα» και άστεγοι άρχισαν να απομακρύνονται από το Λονδίνο εν όψει των Ολυμπιακών του 2012. Η αστυνομία ενέτεινε τις εφόδους σε οίκους ανοχής ενώ αποφασίστηκε να μην χορηγούνται άδειες «σεξουαλικής ψυχαγωγίας» σε κλαμπ και παμπ.
Ανθρωποι που ζουν σε σπίτια-βάρκες κοντά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ανατολικού Λονδίνου καταγγέλλουν ότι οι αρχές προσπαθούν να «καθαρίσουν» την περιοχή.
«Είναι λυπηρό το ότι χρειάστηκε να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να αρχίσουμε πραγματικά να αναλαμβάνουμε δράση κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς και της εξάπλωσης της σεξουαλικής βιομηχανίας», είπε η Αννα Βαν Χίσγουικ από την οργάνωση «Object» που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών.
Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι το Πεκίνο περιόρισε την βιομηχανική παραγωγή για να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στους Ολυμπιακούς του 2008 ενώ η Αθήνα μετακίνησε οικογένειες Ρομά από τα πέριξ του Ολυμπιακού Σταδίου το 2004.
Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Λονδίνου βρίσκονται κυρίως στον δήμο του Νιούχαμ, τον έκτο φτωχότερο στην Αγγλία _ από περισσότερους από 350.
Οταν το Βερολίνο ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2006, τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης γυναικών αναμενόταν να κάνουν χρυσές δουλειές φέρνοντας 60.000 εκδιδόμενες στην γερμανική πρωτεύουσα. Το Βερολίνο επέλεξε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από το Λονδίνο: έχτισε το Eros Centre (Κέντρο του Ερωτα), ένα συγκρότημα 3.000 τετρ. μέτρων με 650 «κουβούκλια», κοντά στο Olympiastadion.
«Κανένας από αυτούς που θα έρθουν για τους Ολυμπιακούς δεν θα ενοχληθεί στο ελάχιστο αν πέσει πάνω σε ένα στριπ-μπαρ», δήλωσε ο 70χρονος Πίτερ Στρινγκφέλοου, ιδιοκτήτης αλυσίδας τέτοιων μπαρ. «Δεν μπορούν να υπάρχουν ηθικές αντιρρήσεις. Αν αρχίσουμε έτσι, θα καταλήξουμε να απαγορεύσουμε πολλά πράγματα. Είναι υποκρισία».
Η British Waterways, που είναι υπεύθυνη για περισσότερα από 3.000 μίλια ποταμών και καναλιών, σχεδιάζει να επιβάλει κανόνες αγκυροβολίου οι οποίοι αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το κόστος ζωής σε μια βάρκα-σπίτι.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει πριν από δυο χρόνια ότι θα εξαφάνιζε τους άστεγους ως το 2012. «Οι Ολυμπιακοί έχουν στρέψει την προσοχή στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αστέγων και αυτό είναι καλό», δήλωσε ο Χάουαρντ Σινκλέρ από το «Broadway», μια οργάνωση για τους άστεγους.
Συνολικά 3.673 άτομα ζουν στους δρόμους του Λονδίνου και περισσότεροι από το ένα τρίτο είναι κάτω των 35 ετών.